Jan Svoboda

Zbourají čeští miliardáři německé vesnice?

14. 04. 2015 9:32:37
Na první pohled to vypadá jako završení poválečného odsunu sudetských Němců. Radikálnější z nás si možná řeknou, dobře jim tak. Celý příběh je však složitější. Jde v něm o velké peníze, životní prostředí, osudy německých vesnic i českých horníků. Řeč je o plánu těžit německé uhlí, které se následně bude dodávat do českých elektráren a tepláren. Stojí za ním mimořádně zajímavé spojení českých miliardářů Babiše, Křetínského, Pauknera a možná ještě někoho dalšího.

Minulý týden se na serveru iUHLI.cz objevila poměrně zajímavá informace o tom, že saský zemský poslanec za Zelené Gerd Lippold varuje, že východoněmecké uhlí by se v budoucnu mohlo pálit v českých elektrárnách. Tento jeho názor souvisí se zájmem dvou českých společností, Křetínského EPH a ČEZu o německé hnědouhelné doly, které jsou na prodej v rámci většího balíku majetku jedné švédské firmy. Křetínský přitom již nyní jiné doly v Německu vlastní.

Že se v tomto směru skutečně chystá něco velkého, potvrzují i další silné indicie. Proti dovozu uhlí už před časem protestovali horničtí odboráři, kteří mají logicky strach o pracovní místa. Ministr Mládek prozradil, že české teplárny uvažují o nákupu uhlí ze zahraničí. Jeho dovoz označila za technicky možný a ekonomicky smysluplný studie, kterou pro ministra Babiše zpracoval miliardář a obchodník s uhlím Petr Paukner. Ta samá studie také doporučuje, aby se u nás neprolamovaly limity těžby uhlí, s výjimkou dolu Bílina, který patří ČEZu. Babiš se dlouhodobě stavěl proti jakémukoli prolamování limitů, potom však bez komentáře zveřejnil zmíněnou studii, což může naznačovat změnu jeho postoje.

Všechno to vypadá jako velká domluva mocných a bohatých. Tuzemské uhlí bude, až na to v majetku ČEZu, zablokováno limity. Těžařům se navíc zvýší poplatky, takže budou nuceni zvednout cenu. Současně Křetínský nebo ČEZ koupí další německé doly a budou moci vytěžené uhlí, mimochodem nekvalitní a životnímu prostředí škodlivé, vrhnout na český trh a vydělat na tom další miliardy.

Je ale otázka, jestli se skupince velkých hráčů tato vysoká hra podaří. Určitě se totiž proti nim zvedne vlna odporu a to jak na německé, tak na české straně hranice. V Německu budou určitě protestovat ekologičtí aktivisté a rovněž obyvatelé lokalit, ve kterých by se mělo těžit a možná i bourat obce. V Čechách se potom nepochybně hlasitě ozvou těžaři, kteří mají být vyšachováni a hlavně sami horníci, kteří by přišli o práci.

Autor: Jan Svoboda | karma: 21.37 | přečteno: 884 ×
Poslední články autora